Smygehuk

Objekt: Villa
Byggår: 2004-2005
Stad/ort: Smygehuk
Byggherre: Mats Olsson
Arkitekt: SAMARK Arkitektur & Design AB, Peder Lindblad och Paula Block
Entreprenör: PBN-bygg i Veberöd
Producent: Niba Syd AB
Glaspartier: SFB 3074
Fönster: SFB 1105
Terrasskjutdörrar: SFB 2074
Ytbehandling: Pulverlackering NCS-S 0502-Y
Glas i terrasskjutdörr: Planibell Top med argon och 8 mm lamellglas mot insida, 6-16-8
Glas i fönster: energiglas

Arkitekten beskriver
En kulen höstdag 2003 får kontoret en förfrågan att rita och upprätta bygglovshandlingar för en mindre ombyggnad av ett befintligt hus i Smygehamn vid havskanten, inte långt från Sveriges sydligaste udde.
Uppdraget var att inreda ett mindre uthus som gästbostad för beställarens vuxna barn samt isolera och inreda huvudhusets oinredda vind. Renoveringsarbetena hade handgripligen påbörjats, men fastighetens byggrätt var inte fullt utnyttjad.

Efter livliga diskussioner klarnade de förväntade behoven. Vid jultid levererade vi en skiss där huset byggdes till. Barnens gästrum förlades i husets förlängning och en ny planlösning på bottenvåningen med bättre hygienrum och kök/allrum skapades. Ovanvåning föreslog vi skulle vara ett enda stort rum för sovdel och privat uppehållsyta med utblickar åt alla väderstreck och där sovavdelningen bara skulle avskärmas med en mindre, lägre skärmvägg för optimala utblickar. Och så blev det! Uthuset revs och ersattes av ett nytt, bättre placerat, förråd. Viktigt var att tillvarata platsens unika förutsättningar: havet, stranden, utsikten och ljuset.

Huset blev symmetriskt, vitputsat till takfot med nya skorstenar och stora gavelfönster lågmält åt bysidan, men öppnare åt havet. Det förseddes med traditionellt svart papptak med trekantslist, vilket är en vanlig beläggning i de skånska fiskelägena. Sammanfattningsvis har det blivit en modern interiör med golvvärme och klinker i bottenvåningen, trägolv i ovanvåningen och med mycket glas och öppenhet. Huset har försetts med ny trappa, duschrum och toalett, modern infälld belysning och en enhetlig färgsättning. I ett sent skede förstorades kupan till frontespis och förlängdes på beställarens inrådan. Det har varit ett fantastiskt roligt projekt med en engagerad beställare. Ett projekt som började som en mindre renovering och slutade som ett nytt hus med unika kvaliteter.
Peder Lindblad och Paula Block